
Foto: Pixabay
,,Leskovački je finije teksture, jače samleven…“
Među 100 najboljih tradicionalnih jela širom sveta našao se i jedan srpski specijalitet.
Koji specijalitet je u pitanju, zašto ih nema više na svetskoj listi?
Ali i zbog čega na zdravim planovima ishrane nikada nema tradicionalnih srpskih jela, o tome je bilo reči u emisiji „Jutro“.
Gosti su bili Zdravko Štrbac i nustricionista Branka Mirković.
„Pljeskavica se našla na 52 mestu, na samoj sredini, a konkurencija je bila velika. Iskreno imamo puno jela koja su nacionalnog karaktera i zaslužuju da se nađu na listi“, kaže kuvar.
Na šta se tačno misli kada kažemo srpska pljeskavica?
„Svaki kraj ima svoju „caka“, uglavnom je to junetina, zavisno je od mesa, nekad je 50/50 odnosa… sve zavisi od želje, šta želimo da postignemo“, objašnjava Zdravko.
Ćevapi su na 10 mestu, a koja je razlika između pljeskavice i ćevapa:
„Generalno u obliku, grilovanju. Manje-više, razlika je u punjenju, oblikovanju“, zaključio je kuvar.
Na pitanje da li ima razlika između sarajevskih ćevapa i ovih koji jedemo kod nas, Zdravko kaže:
„Na primer, evo kod nas – leskovački je finije teksture, jače samleven, a juneći iz Beograda je krupnije granulacije“.
A kako je nutricionista reagovala kad je videla da je pljeskavica na listi:
„Pa ja to podržavam. Pljeskavica se nalazi u mojim jelovnicima i na mom blogu sam našu kuhinju prilagodila da budu nutritivno zdrava. Iz mog dugogodišnjeg iskustva ne može niko samo da jede to što nutricionisti preporučuju“, rekla je Branka.
(Prva)