Nije tajna da kafa donosi radost ljudima širom sveta.
Zagreva dušu, pomaže nam da se koncentrišemo, zbližava ljude, a da ne pominjemo divan miris i njen neodoljiv ukus. Istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu istraživali su da li je dobro za naše zdravlje ako u kafu dodamo i malo mleka.
Nauka je pokazala da samo miris kafe može učiniti da se osećamo budno, a na sreću ljubitelja kafe, utvrđene su i njene zdravstvene prednosti. Kafa je izvor antioksidanasa koji se bore protiv upale i ispijanje pre vežbanja pomaže da se ubrza sagorevanje masti.
Sada nova studija ukazuje da dodavanje malo mleka koje sadrži proteine može povećati zdravstvene prednosti šoljice kafe.
Istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu u Danskoj ispitali su kako antioksidansi zvani polifenoli stupaju u interakciju sa aminokiselinama, građevinskim blokovima proteina, i otkrili su da njihovo kombinovanje ima dvostruko veći efekat na borbu protiv ćelijske upale nego sami polifenoli.
Polifenoli se mogu naći u mnogim namirnicama, uključujući kafu i čaj, voće i povrće, crno vino i pivo. Kao i drugi antioksidansi, prethodne studije sugerišu da neki polifenoli mogu sprečiti i usporiti oksidaciju zdravih hemikalija i zaštititi naša tela od bolesti.
(RTS, SCIENCE ALERT)