
Foto: Pixabay
Meki španski kozji sir, po imenu olavidia, zauzeo je prvo mesto na takmičenju za najbolji sir na svetu i oduševio sudije.
Pobednički sir sadrži plemenitu plesan penicillium candidum i ima karakterističan sloj pepela od koštica masline koji prolazi kroz njegovu sredinu.
This year’s #WorldCheeseAwards World Champion Cheese: Olavidia by Quesos y Besos.
Produced by a family-run business of 6 people in Andalusia, the soft goats’ cheese has a middle of olive stone ash. Jason Hinds of @NealsYardDairy said “this cheese charmed me & stole my heart.” pic.twitter.com/UrF3cktqaR
— Guild of Fine Food (@guildoffinefood) November 8, 2021
– Poželeo sam da idem u krevet s njim – rekao je Džejson Hajnds, jedan od 250 sudija na velikom takmičenju.
– Ovaj sir me je očarao i ukrao mi srce. Nije sličan ničemu što sam ranije video. Njegov izgled je tako originalan, sir je mastan i zavodljiv – dodao je britanski sudija.
Sir koji je osvojio međunarodni žiri delo je jednog malog španskog proizvođača sira u porodičnom vlasništvu, po imenu „Quesos y Besos“, što u prevodu znači sirevi i poljupci.
Ova kompanija počela je sa radom pre samo pet godina u južnoj Španiji.
– Sve što radimo inspirisano je ljubavlju prema našoj porodici, uključujući i naziv naše firme, tako da je ovo jedan veoma poseban trenutak za nas – rekla je glavni proizvođač sira Silvija Peles na ceremoniji dodele nagrada održanoj u Španiji.
Na drugom mestu je meki sir kuće „Fromagerie Berthaut“ iz Francuske, a na trećem mestu gauda odležana u pećini iz Holandije.
(novosti)