Piletina sa krompirom u bešamel sosu odlično je rešenje za ručak kada nemate inspiraciju.
Kombinacija mesa i krompira je jedna od omiljenih na našim prostorima. Kada nemate inspiraciju i vremena za spremanje ručka, piletina i krompir su uvek idealno rešenje.
Pileće meso nudi brojne mogućnosti za pripremu, a složićete se da je najukusnije u kombinaciji sa povrćem i bešamel sosom.
Sastojci:
Za bešamel sos:
- 60 g putera
- 60 g brašna
- 500 ml mleka
- so, biber
Ostalo:
- 500 g pilećeg belog mesa
- 5 većih krompira
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- so, biber
Priprema:
Piletinu isecite na tanke šnicle, a onda ih usolite i ostavite u frižideru da odstoje 20 minuta. Za to vreme, oljuštite krompir i isecite ga na kolutove. Posudu u kojoj ćete peći podmažite uljem, pa poređajte krompir. Crni i beli luk iseckajte sitno, pa ravnomerno rasporedite svuda po krompiru. Piletinu izvadite iz frižidera, pa svaku šniclu isecite na dva ili tri dela. Preko krompira poređajte piletinu, dodajte malo vode i pecite oko 30 minuta. Za to vreme pripremite bešamel sos. U manju šerpu stavite puter da se rastopi. U puter sipajte brašno i mešajte, kratko da se brašno malo uprži. Postepeno dodajte toplo mleko i mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Posolite i pobiberite po ukusu, pa kuvajte na tihoj vatri do željene gustine. Piletinu i krompir izvadite iz rerne, pa ih prelijte sosom i vratite u rernu na 10 minuta.
(Stvar ukusa)