
Foto: Pixabay
Celovite žitarice su osnovna namirnica u nekim od najzdravijih stilova ishrane, kao što je mediteranska.
One sadrže vlakna koja usporavaju apsorpciju hrane i kao rezultat toga smanjuju povećanje šećera u krvi.
Odličan su izvor antioksidansa, esencijalnih minerala i dijetalnih vlakana. Ugljeni hidrati najsnažnije deluju na šećer u krvi, ali naravno, nisu svi isti. Sprovedena je studija koja otkriva kako celovite žitarice utiču na šećer u krvi u odnosu na one koje to nisu.
Istraživači su proučavali kako konzumiranje celovitih žitarica može da utiče na šećer u krvi u poređenju sa necelovitim žitaricama.
Pregled, objavljen u časopisu „Food Science and Nutrition“, koristio je podatke iz 48 članaka za procenu njihovog uticaja na promene glukoze i insulina, piše Mind Body Green, prenosi index.hr.
Otkrili su da je konzumiranje nerafinisanih žitarica povezanao sa „značajnim smanjenjem“ nivoa ovih vrednosti. Istraživači su saopštili da upravo ovas, u poređenju sa mešanim žitaricama, sa smeđim pirinčem i pšenicom, ima najpovoljniji uticaj na glikemijski indeks, što je odlična vest za one koji vole da započnu dan ovsenim pahuljica.
Objašnjena je i veza između celovitih žitarica i šećera u krvi.
„Celovite žitarice sadrže vlakna koja usporavaju apsorpciju hrane i kao rezultat toga smanjuju povećanje šećera u krvi i insulina nakon obroka“ objasnila je dijetetičarka Elizabet Boham.
(index.hr)